Raskausaikana on fiksua treenata ohjatusti

”Minulla ei ole erityistä urheilutaustaa. Olen ollut ennemmin aika sohvaperuna ja laiskiainen”, Sonja Pyykkönen nauraa.

Sonja on yrittäjä ja perheenäiti. Hänellä on kaksi lasta, joista nuoremman raskauden alkuaikoina hän alkoi käydä säännöllisesti treeneissä Oulun PT Studiolla. Lapsi syntyi muutama kuukausi sitten. 

Kun Sonja aloitti lihaskuntoharjoittelun Oulun PT Studiolla, hänellä ei ole tullut enää tarvetta keksiä syitä luistaa treeneistä. Hänestä oli mukava käydä kuntosalilla, sillä treenien jälkeinen hyvä olo on ollut palkitsevaa.

”Olen kokenut, että ohjattu ja sovittu käynti on äärimmäisen hyvä juttu minulle. Silloin treeneistä ei tule luistettua. Kun on pimeää ja pakkanen paukkuu, saattaisi muutoin jättää lähtemättä kuntosalille, mutta kun tietää, että joku odottaa itseä treeniin, niin aina tulee mentyä.”

Mistä helpotusta raskauspahoinvointiin?

Kun Sonja aloitti lihaskuntoharjoittelun, hänen tavoitteenaan oli, että raskauskiloja tulisi mahdollisimman vähän. Raskausaika sujui muuten hyvin, mutta alkuraskaudesta hän kärsi raskauspahoinvoinnista.

”Kun sain tsempattua itseni treeneihin, niistä sai helpotusta pahoinvointiin. Treenien jälkeen ei oksettanut enää niin paljon. Mutta mitään rääkkitreeniä ei silloin kyllä pystynyt tekemään.”

”Raskausajan treeneissä myös päästiin tavoitteeseen. Minulle ei tullut turhia raskauskiloja.”

Raskauden aikana kehon painopiste muuttuu. Lihaskuntoharjoittelussa pitää silloin kiinnittää huomiota vähän eri asioihin kuin normaalisti.

”Minusta on fiksu tapa treenata raskausaikana personal trainerin ohjauksessa. Se tuntui ainakin itsestä turvalliselta tavalta treenata. Raskausajan treeneissä myös päästiin tavoitteeseen. Minulle ei tullut turhia raskauskiloja.”

Lihaskuntoharjoittelun vaikutukset näkyvät Sonjan mukaan myös siinä, että treenit ovat tukeneet hänen kehoaan. Hän myös jaksaa touhuta arjessa lasten kanssa paremmin. 

”Nyt olen oikeasti päässyt treenin makuun. Personal trainerin ohjauksella on ollut tässä iso merkitys.”

Ammattilaisen kanssa turvallista treenata

Personal trainerin ohjauksessa Sonja pystyi tekemään viimeisen lihaskuntotreenin vielä viikkoa ennen synnytystä. Hänen personal trainerinaan on toiminut alusta asti Outi Turunen

Kun lapsi oli syntynyt, Sonjan ei tarvinnut pitää kovin pitkää taukoa lihaskuntoharjoittelusta. Äitiysfysioterapeutti antoi hänelle luvan jatkaa treenejä jo parin kuukauden jälkeen synnytyksestä.

”Synnytyksen jälkeen on taas ollut hyvä aloittaa treenit Outin kanssa. Treenien suunnittelu on hänen vastuullaan. Se on hyvä, niin ei itse tarvitse miettiä, onko jokin liike vielä tässä vaiheessa hyväksi ja oikein.”

Outin kanssa Sonja on tullut vuoden sisällä jo hyvin tutuksi. Häntä ilahduttaa muun muassa se, että hän on voinut ottaa vauvan mukaan Oulun PT Studiolle. 

”Viime treeneissä kun minä treenasin, niin Outi keinutti vauvan koppaa sillä aikaa. Hän kanssaan pystyy myös juttelemaan kaikesta. Siitäkin voi sanoa, jos aina ei treeni niin maistu.”

Sonja kertoo, että parhaillaan hänellä on kuitenkin menossa treeni-innostus. Hän käy kuntosalilla kerran viikossa, mutta Outi on saanut kehitellä hänelle kotitreeniohjeita sen lisäksi. 

”Tulevaisuuden tavoitteina minulla on säilyttää hyvä yleiskunto. Minulla ei alun alkaenkaan ollut tarvetta mihinkään suureen elämäntaparemonttiin. Tykkään käydä treenaamassa, kun siitä tulee hyvä olo.”