Hyvä olo motivoi säännölliseen treenaamiseen

25-vuotias Nora Arbelius hakee liikunnasta vastapainoa toimistotyölleen. Oulun PT Studion asiakkaana hän aloitti lokakuussa 2021. Tavoitteena oli löytää motivaatiota säännölliseen kuntosalitreenaamiseen.

Nora naurahtaa, ettei lapsena ollut erityisen liikunnallinen, mutta aikuisena urheilu on vienyt mennessään. Tällä hetkellä hän harrastaa hiihtoa, padelia sekä golfia. Kuntosalilla Nora on käynyt 15-vuotiaasta lähtien. Aiemmin treenaamista ovat kuitenkin häirinneet pitkäksi venähtäneet tauot. Kun salilta on Noran mukaan ollut poissa viikon tai kaksi, sinne palaaminen on aina tuntunut nihkeältä.

Ei tiukkaa kuria, vaan kokonaisvaltaista hyvinvointia

Tie Oulun PT Studiolle vei Jonna Kallungin kautta. Nora toimi aikoinaan Jonnan Personal trainer -harjoitusasiakkaana ja, kun tarve personal trainerin palveluille jälleen heräsi, mieleen muistuivat hyvät kokemukset Jonnasta.

”Otin yhteyttä, kun hoksasin, että hänhän on Oulun PT Studiolla töissä”, Nora kertaa.

Yhdessä naiset lähtivät miettimään Noralle sopivaa treeniohjelmaa. Nora kaipasi säännöllisyyttä tekemiseen ja motivaatiota treenaamiseen. Hän toivoi myös vinkkejä säännölliseen, lautasmallin mukaiseen syömiseen. Lisäksi keskustelua käytiin hyvän unen merkityksestä sekä tutustuttiin kehonhuollon harjoituksiin.

Nora kaipasi säännöllisyyttä tekemiseen ja motivaatiota treenaamiseen.

”Toivoin heti aluksi, ettei mitään tiukkaa ruokavaliota, vaan tasapainoisia aterioita sekä tilaa satunnaiselle herkuttelulle. Sama kuntosalin puolella: en halunnut mitään mahdottoman tiukkaa viisi päivää viikossa -treeniä, vaan selkeän kolmijakoisen ohjelman.”

Salitreeni suunniteltiin kolmelle päivälle viikossa niin, että ensimmäinen kerta kattaa ylävartalon, toinen alavartalon ja kolmas koko kropan. Kiireisenä viikkona Nora voi kuitenkin jättää kolmannen treenin pois ja korvata sen aerobisella liikunnalla.

”Jos on oikein kaunis ilma, saatan vaihtaa salitreenin silloin vaikka pyöräilyyn. Treenissä on mukana joustavuutta”, Nora sanoo.

Tavoitteena pitää hyvää mieltä tuova liikunta elämässä aina

Kuntosaliohjelmalla Nora lähti hakemaan ennen kaikkea virkeämpää olotilaa ja sporttisempaa olemusta. ”Lihasmassaa on tullut ja paino tippunut jonkin verran. Minulla ei ollut tarkkaa tavoitetta, vaan kehitys on ollut toiveeni mukaisesti maltillista”, Nora kertoo.

Positiivisesta kehityksestä on myös mustaa valkoisella: InBody-mittausten tulokset ovat kohentuneet joka kerta. Parhaiten treenaamisen hyödyn Nora huomaa kuitenkin omassa olossaan. Vireystila on noussut selvästi.

Parhaiten treenaamisen hyödyn Nora huomaa kuitenkin omassa olossaan.

”Kyllä se motivoi, kun vertaa tätä muutosta aikaan ennen lokakuuta ja säännöllistä treenaamista. Oikeastaan ei ole edes tullut sellaista oloa, että onpas tämä pakkopullaa. Tai kaikistahan varmasti joskus tuntuu, että nyt ei niin huvittaisi. Mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun pääsee kuntosalin ovesta sisään, niin huomaa, ettei yhtään harmita”, Nora iloitsee.

Nyt Noran tavoitteena on jatkaa säännöllistä, hyvää mieltä tuottavaa liikuntaa loppuelämän ajan. ”Kun näkee tuolla hiihtolenkeillä mummoja, jotka vain menevät, niin kyllähän sitä toivoisi, että voisi itse olla myös vanhana hyvässä kunnossa. Siinä on tavoitetta, että pitäisi liikunnan arjessa mukana niin paljon kuin mahdollista”, Nora pohtii.